Sommeren er over oss for fullt, og med den kommer sommervarmen. Mange velger å kompensere for dette med en tur på stranden, eller ved å finne seg et skyggefullt sted i hagen, men likevel er ikke dette alltid nok. Så hvorfor ikke installere en varmepumpe hjemme? For selv om navnet tilsier et produkt for å produsere varme, kan den faktisk også brukes til det helt motsatte, nemlig å kjøle ned et overopphetet hjem om sommeren. For på den måte gi et behagelig inneklima – hele året.
Kjøler ned om sommeren
Den første fordelen vi tar for oss er at en varmepumpe, eller klimaanlegg om du vil, har like gode kjølende effekt om sommeren som varmende om vinteren. Litt kort fortalt fungerer en varmepumpe slik at den tar kald luft utenfra og varmer den opp før den slippes løs innendørs. Ved å reversere denne prosessen, vil anlegget ta varm luft utenfra og kjøle denne ned i stedet for.
Varmer om vinteren
Opprinnelig ble varmepumpene utviklet nettopp for å varme opp hus basert på det prinsippet at den forsøker å kjøle ned allerede kald luft, slik at det produseres varme som benyttes til oppvarming av blant annet boliger.
Dette er svært effektivt og krever veldig lite ressurser ut over strøm og en årlig service for å skifte filter og den slags.
Renser luften
Siden en varmepumpe sirkulerer luft vil den også bidra til et bedre inneklima da den filtrerer den samme luften den sirkulerer. Dessuten gjør teknologien det slik at luftfuktigheten synker i det lokalet den er installert i, noe som kan være fordelaktig for personer med luftveissykdommer som for eksempel astma.
Er økonomisk besparende i drift
I motsetning til andre ressurskrevende varmeløsninger som for eksempel panelovner eller vedfyrte løsninger, krever en varmepumpe svært lite energi for å være effektiv. Faktisk hører varmepumper til de varmekildene som gir mest valuta for pengene, noe stadig flere får øynene opp for.
Er en varmepumpe først installert, krever den lite strøm i forhold til det volum den klarer å varme opp, og det er lite vedlikeholdskostnader forbundet med dette.
Miljøvennlig
I og med en varmepumpe går på strøm, som i Norge er en fornybar energi, vil den på mange måter være et bedre alternativ enn mange andre varmekilder. Den har ingen utslipp slik som for eksempel en vedovn vil ha, noe som gjør dem svært miljøvennlige i bruk.
Konstant effekt
Har man først installert en varmepumpe er det lite annet man behøver å gjøre med den enn å stille inn hvilken temperatur man ønsker å ha innendørs. Deretter passer den stort sett seg selv.
Er en varmepumpe innstilt på å skulle holde 21 grader innendørs, så vil den etterstrebe det så langt det er praktisk mulig. Er det varmere enn 21 grader generelt, vil varmepumpen gjøre sitt ytterste for å kjøle ned, og motsatt. Er det kaldere enn 21 grader utendørs, så vil den forsøke å varme opp innendørs.
En moderne varmepumpe kan også fjernstyres, eller programmeres slik at den senker temperaturen om natten, eller når man ikke er til stede hjemme. Eksempelvis om dagen mens man er på arbeide.
Alt dette kan gjøre det litt utfordrende å finne rundt i produktjungelen, men kontakter man en fagmann vil denne kunne være behjelpelig med å finne nettopp den løsningen som passer best for deg og din bolig. Dessuten er de behjelpelige med installasjon og montering, og det er viktig å merke seg at det heller ikke er alt man kan gjøre selv.
Er det noe vi kan hjelpe deg med?
Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat! Vi har lang og bred erfaring, og kan sammen finne den perfekte løsningen for deg og din bedrift. Kontakt oss her.