Luft til luft varmepumpe, fordeler og ulemper - Kuldespesialisten AS

Luft til luft varmepumpe, fordeler og ulemper

Med tanke på at man lett kan spare så mye som 50% energi ved å bruke en varmepumpe, skal det ikke mye fantasi til for å forstå at det kan være en god investering. Det finnes imidlertid flere alternativer man kan velge mellom, og her ser vi nærmere på noen fordeler og ulemper med en luft til luft varmepumpe.

Hva er egentlig en luft til luft varmepumpe?

Litt enkelt forklart innhenter varmepumpen energi fra uteluften, og denne energien blir transportert via den lukkede kuldemediumkretsen og avgitt som varme på innedelen.

I og med at denne prosessen ofte kan støye litt, er det vanlig å enten montere den utvendige delen på et eget stativ eller fast på husveggen med en eller annen form for vibrasjonsdemping.

Selv om varmepumper er elektrisk drevne er det likevel stor gevinst å vinne på å benytte seg av dem, og det er ikke unormalt at en moderne varmepumpe gir opp til to til tre ganger så mye varmeenergi som den bruker, eksempelvis vil den gi 2-3 kWh varme per kWh den tilføres.

Mange fordeler

I tillegg til det rent økonomiske aspektet er det ganske mange andre fordeler med varmepumper ut over det å varme opp en bolig på en svært effektiv og rimelig måte. De er enkle å få tak i, forholdsvis rimelige i innkjøp, og de sparer unødvendige energiutgifter umiddelbart fra de installeres.

Videre kan de fleste varmepumper i dag også fungere som klimaanlegg som kjøler ned boligen i stedet for å varme den, noe som er kjærkomment varme sommerdager.

De er miljøvennlige og etterlater seg et mindre CO2-avtrykk enn mange andre varmekilder.

Sist men ikke minst, de bedrer innemiljøet i boligen betraktelig. Ikke bare holder luften stabil temperatur, den minsker luftfuktigheten, og da de aller fleste er utstyrt med filter fjernes støv, pollen og andre urenheter fra luften på en svært effektiv måte.

Noen ulemper

Selv om fordelene er mange, finnes det selvfølgelig også noen ulemper. En av dem er at man ikke har lov til å montere dem selv, men må benytte seg av en godkjent installatør til nettopp dette. Nå er dette riktignok en liten ulempe da de aller fleste nok ville brukt en installatør uansett, men det kan være verdt å tenke på slik at man bestiller både varmepumpe og installatør samtidig og i god tid, slik at man rekker å få den installert før kulden setter inn for fullt.

En annen ulempe er at de krever ettersyn og vedlikehold for å fungere optimalt. Dette er heller ikke noe man normalt bør gjøre selv, og de fleste leverandører tilbyr da også dette til faste intervaller.

Dagens varmepumper har ingen problemer med å fungere helt ned til 25 kuldegrader, men de blir mindre effektive jo kaldere det er, og besparelsene synker tilsvarende. Derfor bør man uansett ha supplerende varmekilder til de kaldeste periodene i året.

Hva er alternativene?

I dag er det få alternativer til varmepumper utover elektriske panelovner, ved eller pelletsfyrte ovner, eller kanskje et jordvarmeanlegg.

De to førstnevnte er verken billige eller spesielt miljøvennlige, selv om Norge fortsatt produserer det meste av strømmen selv, og da i hovedsak med fornybar energi. Ved eller pellets (pillefyr) varmer godt, men er både dyrt og lite miljøvennlig.

Da anbefales det på det varmeste å benytte seg av en god og moderne varmepumpe til dag til dag oppvarming, eventuelt kjøling om sommeren, og så får man heller fyre i peisen for kosens skyld en gang i mellom.

Er det noe vi kan hjelpe deg med?

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat! Vi har lang og bred erfaring, og kan sammen finne den perfekte løsningen for deg og din bedrift. Kontakt oss her.