Tiltak for å spare strøm - Kuldespesialisten AS

Tiltak for å spare strøm

Vinteren er knapt halvveis og så godt som daglig leser man om nye rekorder hva strømprisene angår, og det later ikke til det vil snu med det første. Derfor har Norges befolkning funnet stadig nye og kreative måter å spare strøm på, den ene mer fantasifull enn den andre.

Fordeler og ulemper

Noen av tiltakene man kan gjøre hjemme er selvfølgelig å skifte ut alle lyspærene med ledpærer, samt skru helt av i de rommene man ikke befinner seg. Videre er det mange som skrur ned for varmen, mens andre igjen tyr til den gode gamle vedovnen for å holde varmen. Enkelte bruker også gass, både til oppvarming og matlaging, med de ulemper og farer det fører med seg.

En av ulempene ved å skifte fra lyspærer til ledpærer er imidlertid at hvis man allerede varmer opp boligen sin med elektrisitet, så vil nedgangen i varmeproduksjonen i pærene kompenseres i eventuelle panelovner, så egentlig er man da like langt hva strømforbruket angår.

De mest entusiastiske skrur også ned for varmtvannsberederen, men dette er noe som frarådes på det aller sterkeste på grunn av faren for bakterieoppblomstring, noe som vil være både dyrt og tidkrevende å komme til livs på et senere tidspunkt.

Et annet triks er å vaske seg med vaskeklut i stedet for å dusje hver dag, samt vaske tøy sjeldnere og ikke på så høy temperatur som man er vant til å gjøre. Mye tøy blir faktisk rent på lav temperatur, bare man bruker det rette vaskemiddelet.

En varmepumpe er kostnadsbesparende

For noen vil et eller flere av disse tiltakene nok gjøre et visst utslag på strømregningen, men ønsker man å gjøre tiltak som virkelig monner, ikke bare her og nå men i mange år fremover, er det noe helt essensielt som bør gjøres. Da bør man definitivt vurdere muligheten for å få installert en varmepumpe. En moderne varmepumpe er svært kostnadsbesparende i forhold til de fleste andre varmekilder som finnes, og de er betraktelig mer miljøvennlige enn mye annet som finnes på markedet.

Riktignok vil en varmepumpe også bruke strøm og følgelig koste deretter, men på sikt kan det være rimeligere i drift enn ved, og uomtvistelig mer miljøvennlig med tanke på eventuelle utslipp. Det skal sies at en god vedovn forbrenner svært godt, men det er ikke til å stikke under en stol at i spesielle tider hvor det kan oppstå stor etterspørsel etter, og dermed også mangel på, ved er det mange som tyr til fuktig eller uren ved, hvilket er en stor belastning for miljøet.

En riktig installert varmepumpe av god kvalitet vil ha tilnærmet null i utslipp, den er tilnærmet vedlikeholdsfri for den som eier den, og den varer lenge hvis man lar autorisert servicepersonell sørge for regelmessig ettersyn og eventuelt vedlikehold hvis det skulle bli nødvendig.

Man skal imidlertid være forberedt på at det kan være noe ventetid på å få installert varmepumper nå, da det er enorm etterspørsel og lagrene begynner å tømmes. Dette er likevel ingen grunn til å vente, for jo tidligere det bestilles, jo før får man den installert.

Selv om det kan være fristende å kjøpe en brukt varmepumpe fra en privatperson som selger på grunn av oppgradering av sin egen, er dette i høyeste grad å fraråde da man ikke kjenner historikken til varmepumpen, og faktisk heller ikke har lov til å montere den. Det skal det en autorisert tekniker til, og man har ingen garantier dersom noe skulle skje hvis dette ikke er gjort riktig.

Dessuten kan en brukt varmepumpe som ikke er demontert og sjekket av en kuldetekniker ha skjulte feil som for eksempel gassmangel, og vil da ikke fungere som den skal. Bruk derfor en profesjonell aktør til dette, enten du velger nytt eller brukt.