Hva er et klimaanlegg?

Norge er kjent for sine store temperaturforskjeller. Vi har varme om sommeren og kulde om vinteren, og selv på enkelte dager i året kan vi ha alt fra et titall varmegrader om dagen, til flere kuldegrader om natten. Tidligere var det ikke så mye annet vi kunne gjøre med varmen om sommeren enn å kjøle oss ned med et bad i en sjø eller tilbringe tid i skyggen, mens vi derimot kunne fyre oss bort fra kulden om vinteren.

I vår teknologiske verden i dag kan vi fint håndtere begge deler, og stadig flere velger å installere klimaanlegg i hjemmene sine, som hjelper til med å holde den samme behagelige temperaturen innendørs, enten man er midt i juli, eller i desember.

Et godt klimaanlegg koster ikke lenger all verden og de har fått en størrelse som gjør dem velegnet i alt fra biler til eneboliger og leiligheter.

Hvordan fungerer egentlig et klimaanlegg?

Et klimaanlegg kan forenklet forklares med at det er et slags kjøleskap, hvor en væske går fra flytende form til gassform, i en kontinuitet som gjør at den absorberer varme i forløpet. Siden dette foregår i en lukket krets bestående av rør, vil dette foregå i en jevn operasjon så lenge klimaanlegget er slått på.

Samtidig vil et klimaanlegg sirkulere luften i rommet da den trekker inn varm luft for avkjøling, som det så blåser ut igjen. Samtidig i denne prosessen filtreres luften via et filter som igjen bidrar til mindre partikler i luften. Dette kan være positivt for astmatikere, allergikere og lungesyke, eller andre som lar seg påvirke av støvet i luften.

Blant andre fordeler er at den kalde luften inneholder mindre fuktighet enn varm luft, slik at spesielt eldre og personer med kroniske luftveissykdommer vil føle det lettere å puste i denne luften enn ellers. Hvilket vil merkes spesielt godt på de varmeste sommerdagene.

Avansert teknologi

Selv om de fleste klimaanlegg er bygget over de samme forholdsvis enkle prinsippene, består de likevel av avansert teknologi som krever inngående kunnskap både for installasjon og vedlikehold i ettertid. Uten denne kunnskapen kan man lett komme til å gjøre noe feil, med den følgen at systemet enten ikke fungerer optimalt, eller i verste fall ikke i det hele tatt. Dessuten er vedlikeholdet viktig, og her er erfarne fagfolk nesten selvskrevne til å utføre disse oppgavene. Ikke minst med tanke på eventuelle garantier fra produsentens side.

Er klimaanlegg farlige?

Da de første klimaanleggene beregnet på boliger var det mange som uttrykte engstelse for at dette kunne være farlig. Mange hadde erfaringer med klimaanlegg fra hoteller i varmere land enn Norge, og ofte var disse forbundet med forkjølelse eller andre plager forbundet med dette. Sannsynligvis var disse begrunnet med de plutselige endringene i både luftfuktighet og klimaet generelt fremfor å være direkte knyttet til selve klimaanleggene.

Likevel fikk de hurtig et rykte på seg for å være direkte helsefarlige, men undersøkelser viser at det ikke nødvendigvis er selve klimaanlegget som er årsaken, men mer bruken av dem. Et klimaanlegg som er feil innstilt vil kunne fremkalle enkelte plager man vanligvis ikke har, da spesielt siden den kalde luften er betraktelig tørrere enn den varme, noe som igjen kan medføre tørre og irriterte slimhinner hos dem som befinner seg i bygningen klimaanlegget er installert i.

Lenge ble det også spekulert i om klimaanlegg kunne gjøre folk forkjølet, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Forkjølelse er forårsaket av virus vi mer eller mindre omgir oss med hele tiden, men kombinasjonen av kald luft og tørre slimhinner gjør mennesket mer mottakelige for disse. Et korrekt innstilt klimaanlegg vil sannsynligvis ikke forårsake dette, og bruker man en fagarbeider til både installasjonen og innstillingen av klimaanlegget, vil man sannsynligvis kunne unngå dette.

Er det noe vi kan hjelpe deg med?

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat! Vi har lang og bred erfaring, og kan sammen finne den perfekte løsningen for deg og din bedrift. Kontakt oss her.