Litt om ulike kammer og skap

En gang i mellom står man kanskje ikke og trenger et helt klimaskap, men likevel ønsker noen av egenskapene et slikt skap kan ha. Et klimaskap kan som kjent en lang rekke ting, som for eksempel operere med variable temperaturer, tilføre luftfuktighet, bestemme UV-belysning og i visse tilfeller også tilsette forskjellige kjemikalier i form av damp inne i selve kammeret.

Flere løsninger

Det sier seg selv at slike løsninger er svært praktiske, men kanskje ikke alltid det mest hensiktsmessige for alle. Ønsker man blant annet å teste hvor holdbart et produkt er under forskjellige temperaturer kan et temperaturkammer være en bedre løsning. Disse har den egenskapen at man kan bestemme en øvre og nedre temperatur, og hvor lenge disse skal holdes. Ønsker man å simulere temperaturforskjellen mellom natt og dag i Norge i midten av april, kan dette enkelt tilpasses for nettopp denne bruken.

Sjokktemperatur

Ønsker man derimot å teste ut hvordan forskjellige produkter reagerer på plutselige temperaturendringer vil et såkalt temperatursjokkskap være et fint alternativ, da disse har den egenskapen at de kan skifte temperatur med mer enn 5°c per minutt. Spesielt i de tilfeller man ønsker å måle materialers koeffisient i forhold til de temperaturene de skal utsettes for er dette svært nyttig. Eksempler på dette er takrenner som er festet på et underlag av tre, vil utvide seg mer enn treverket i varme, og krympe tilsvarende i kulde. Dette er ypperlig å teste i et sjokkskap, uten å måtte vente i timesvis på at temperaturen skal gå fra kaldt til varmt, eller motsatt.

Forskjellige varianter

Det finnes imidlertid flere typer av denne type temperaturskap, alt ettersom hvilke behov man har. En type har bare et enkelt kammer med kraftig kjøleaggregat og varmeelementer som lynhurtig justerer temperaturen som man ønsker, mens et annet kanskje har flere kammer, et varmt og et kaldt, hvor man manuelt flytter objektene man ønsker å teste fra det ene til det andre.

Vi forhandler HaltHass kamre som med nitrogen kan ha en endringshastighet på 50-70 grader i minuttet. Kammeret kombinerer ekstremt hurtig temperaturendringshastighet både i varme og kulde med vibrasjon. Kammeret er utstyrt med et vibrasjonsbord hvor pneumatiske hamre vibrerer helt uvilkårlig på bordet. Testobjektene testes i disse kamrene helt til ytterpunktene, og helt til produktet feiler eller ødelegges.

Belastende miljø

Videre finner man skap som simulerer en saltholdig atmosfære som gjør at man kan teste hvordan korrosjon påvirker forskjellige materialer. Spesielt bilindustrien har omfavnet denne teknologien, da det med et slikt skap er mulig å simulere årevis med utsettelse for for eksempel salting av vei, eller skips- og offshoreindustrien som kan måle hvordan metallkonstruksjoner oppfører seg i det miljøet de skal operere i.

Disse skapene kan også simulere ordinær kondensering uten tilsatt salt, for å teste produkter som vil være utsatt for dette. Eksempelvis elektroniske komponenter som er tiltenkt bruk i belastende miljøer, som for eksempel radiolinker til montering på fjelltopper eller andre utsatte steder.

Velg riktig aktør

Nå er det vel gjerne slik at aktører som trenger en eller flere funksjoner disse skapene kan tilby har en forholdsvis god oversikt over hva de leter etter, eller på annen måte vet hva de er i markedet for, men det kan uansett være lurt på et så tidlig tidspunkt som mulig å involvere en profesjonell aktør som kan bistå ved valg av det rette utstyret. Da er det viktig å velge en aktør som ikke bare selger produkter fra en brosjyre, men som faktisk selv har både erfaring og kunnskap om hvilke produkter de kan anbefale, og gjerne gjøre en analyse for å bistå på best mulig måte.

Er det noe vi kan hjelpe deg med?

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat! Vi har lang og bred erfaring, og kan sammen finne den perfekte løsningen for deg og din bedrift. Kontakt oss her.